De zorgen van de mantelzorger

Nederland vergrijst. Dat komt vooral door de stijging van de levensverwachting. Daarnaast is het aantal kinderen per vrouw sinds de jaren zestig en zeventig bijna structureel gehalveerd. Met de toename van het aantal ouderen stijgt de zorgvraag en daarmee ook het aantal mantelzorgers. Dit is zelden makkelijk voor de mantelzorger zelf, omdat hij of zij extra belast zal worden, naast de belasting die het dagelijkse leven al biedt. Waar moet je als mantelzorger op letten om niet overbelast te raken?

Effecten

De (nadelige) effecten van mantelzorg op de mantelzorger zelf gaan samen met de hoeveelheid tijd die eraan wordt besteed. Vooral bij mantelzorgers die veel fysieke steun bieden (ten opzichte van meer emotionele of functionele steun) zijn de effecten goed zichtbaar. Deze effecten kunnen variëren van mentale gezondheidsklachten tot chronische ziekte. Zo kan bijvoorbeeld de extra stress die de mantelzorg met zich meebrengt zich uiten in een gebrek aan eetlust, slaapklachten, een gespannen gevoel, hoofdpijn, somberheid of algehele vermoeidheid. Wanneer deze stress samengaat met verminderde herstelmogelijkheden en/of al bestaande stress door werk, privéconflicten, etc., kan dit uiteindelijk zelfs een burn-out worden. Dit is een uitputtingsreactie van het lichaam, waarbij vaak langdurig herstel nodig is.

Preventie

De beste manier om overbelasting te voorkomen is door alert te blijven op de signalen van stress. Deze signalen ontstaan namelijk wanneer er meer gevraagd wordt dan gegeven kan worden: een disbalans tussen draagkracht en draaglast. Er zijn wel degelijk manieren om je draagkracht te vergroten. Een gezond lichaam – dus gezond, gevarieerd eten, fysieke activiteit en voldoende slaap – helpt je lichaam om stress beter aan te kunnen. Daarnaast kunnen herstelmogelijkheden worden bekeken. Probeer bijvoorbeeld momenten voor ontspanning in te plannen. Ook sociale steun helpt tegen stress. Praat met vrienden of collega’s over waar je mee zit. Zo zal je zien, dat je er niet alleen voor staat. Je geeft zorg, maar je mag zelf ook best wat zorg krijgen.