Duurzaam jeukwoord?

Tegen het einde van december regent het altijd jaaroverzichten, terugblikken op het afgelopen jaar en niet te vergeten de top-zoveel lijsten of ‘verkiezing van’. Zo kwam ook de verkiezing van het ergste kantoorwoord van 2018 voorbij *). Na ‘eigenaarschap tonen’ en ‘je rol pakken’ stond de term ‘duurzame inzetbaarheid’ op de derde plaats van deze lijst.

Waaraan moet een woord voldoen om zo hoog te eindigen in deze verkiezing? In het artikel werd duidelijk gemaakt dat het bij een dergelijk ‘jeukwoord’ onduidelijk is wat het woord betekent, dat het heel gewichtig klinkt en dat mensen zich erachter verschuilen omdat niemand door durft te vragen wat het nou precies betekent.

Bij een organisatie zoals PSY Business, waar we ons inzetten voor de mentale gezondheid van personeel, komt de term duurzame inzetbaarheid ook regelmatig langs. Hoe zetten we dit jeukwoord om in een ‘niet gewichtig’ woord waarvan de betekenis voor iedereen duidelijk is?

Duurzaam betekent langdurig of lang meegaan en inzetbaar kun je omschrijven als ter beschikking staan, nuttig, bruikbaar. We zouden het jeukwoord dus kunnen vertalen als langdurig beschikbaar zijn om iets te doen. Maar misschien wordt het dan juist een jeukzin? Om in vaagtaal te spreken: deze parkeren wij tot het nieuwe jaar voor we er een klap op geven!

Mocht u intussen toch meer willen weten over hoe u uw personeel duurzaam inzetbaar kunt houden, dan bent u bij ons aan het juiste adres!

*) bron: www.ad.nl