Russst

Het CBS publiceert regelmatig cijfers waaruit blijkt dat een grote groep mensen zich psychisch uitgeput voelt door het werk. Mensen moeten langer werken dan ze aankunnen, of het werktempo ligt te hoog. Ook te weinig eigen verantwoordelijkheid kan klachten veroorzaken. Mensen die meer zelf kunnen beslissen over werktijden, volgorde en tempo van de uit te voeren werkzaamheden hebben minder of geen last van deze vermoeidheidsklachten.

Maar onderschat ook het dagelijks aantal prikkels niet. Zeker sinds de komst van internet en smartphones is dit enorm toegenomen, waarbij ook via Social Media een stroom van informatie op ons af komt. Het komt regelmatig voor dat mensen zowel televisie als computer aan hebben staan, terwijl zij ook nog met hun smartphone bezig zijn. Door al deze afleiding wordt het steeds lastiger om te focussen en geconcentreerd met iets bezig te zijn. Chronische overprikkeling veroorzaakt vermoeidheid en stress en kan zelfs leiden tot aanhoudende concentratieproblemen.

De behoefte aan plekken waar stilte en rust heerst neemt bij veel mensen toe; het helpt hen om te ontspannen en te herstellen van stress. In een stille omgeving, weg van alle prikkels, kun je loskomen van het jachtige bestaan. Voldoende aandacht besteden aan rust en ontspanning zou een belangrijk onderdeel van je dagelijkse routine moeten zijn. Want uiteindelijk krijg je van voldoende ontspanning weer meer energie om een goede prestatie neer te zetten!