Week van de werkstress: wat kunt u doen?

De week van de werkstress vindt dit jaar plaats van 13 t/m 16 november. Wat zijn nuttige zaken om aandacht aan te besteden in deze periode?

Bewustwording

Hoe ontstaat stress en wat voor effect heeft dit op je lichaam? Wat levert jou stress op? Dit zijn vragen die waardevol zijn om te bespreken. Het herkennen van de signalen van stress is een essentiële voorwaarde voor het veranderen van de omstandigheden die deze stress opleveren. Het bespreekbaar maken van dit onderwerp kan zorgen voor ruimte voor sociale steun van collega’s en/of de leidinggevende. Veel mensen die een burn-out krijgen zeggen achteraf dat ze al een hele tijd klachten ervoeren. Wanneer trek je aan de bel?

Stressmanagement

Iedereen gaat op een andere manier met werkstress om: de een verliest zichzelf in het sporten, de ander belt zijn beste vriend(in) op en weer een ander piekert eindeloos door in de hoop meer controle te krijgen over de situatie. Welke omgangsmanieren hebben meer zin dan andere en hoe kan je je lichaam wapenen tegen stress? Een gezond lichaam kan meer stress verdragen en helpt op diverse manieren met het tegengaan van stress. Voldoende beweging, nachtrust en gezonde voeding dragen daarom bij aan effectief stressmanagement. Daarnaast zijn er nog vele andere knoppen om aan te draaien, zoals aanpassingen aan de werkinhoud, flexibele arbeidsmogelijkheden, of het uitoefenen van mindfulness.