Ziektepreventie door beweging

Wij zien vaak dat bedrijven medewerkers proberen te laten sporten, om zo ziekteverzuim terug te dringen. Is dat eigenlijk wel effectief? En hoe werkt dat eigenlijk?

Algemene voordelen

Het is bekend dat beweging van zichzelf al gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, zoals verminderde kans op en duur van chronische ziektes, zoals hypertensie en hart- en vaatziekten. Maar bewegen verbetert ook de kwaliteit en de duur van het slapen en het vermindert angsten en negatieve stemmingen, inclusief depressie. Mensen die meer bewegen voelen zich dan ook actiever in de ochtend.

Invloed op stress

Beweging helpt het lichaam om op diverse manieren om te gaan met stress. Zo zien we dat beweging niet alleen de hoeveelheid stress vermindert, maar ook de schadelijke gevolgen van stress, zoals een verminderd welbevinden, minder betrokkenheid en depressieve gevoelens. Het helpt het lichaam namelijk om beter te herstellen van stress en het geeft het lichaam meer middelen om dit in de toekomst beter aan te kunnen. Het biedt daarnaast natuurlijk ook afleiding en voorkomt daarmee piekeren.

Op de werkvloer

Uw medewerkers laten bewegen is niet altijd eenvoudig. Velen weten dat het goed voor hen is, maar toch doet nog niet iedereen dit. Er is echter niet veel beweging nodig om al voordelen ervan te ervaren. Belangrijk is dat de vorm van beweging niet iets is wat de medewerker totaal niet leuk vindt om te doen: anders is dit niet lang vol te houden en kan dit misschien nog méér stress veroorzaken. Ook moet de beweging redelijke intensiteit hebben: op zijn minst een lichte verhoging van de ademhaling en de hartslag.