Je hoort het steeds vaker: zitten is slecht voor je. Wat zijn dan de gevolgen van zitten? En kan hier iets aan gedaan worden?
Gevolgen van zitten
Van zittend werk is inderdaad aangetoond dat het risico op schadelijke gezondheidsconsequenties verhoogt. Zo gaat veel tijd zittend doorbrengen samen met verhoogd risico op type 2 diabetes, obesitas en cardiovasculaire ziektes. In sommige onderzoeken werd dit geconstateerd, los van het feit of individuen wekelijks 150 minuten matig intensieve lichaamsbeweging hadden, zoals de Nederlandse Norm Gezond Bewegen omschrijft. Dat houdt dus in dat overmatig zitgedrag negatieve gevolgen kan hebben, ongeacht of je nu veel beweegt of niet. Daarentegen is fysieke inspanning wel degelijk essentieel voor een goede gezondheid.
Fysieke inspanning
Een groot risico van te veel zitten is onderbelasting van het lichaam. Het menselijk lichaam heeft beweging nodig om (langdurig) goed en gezond te functioneren. Het gezondheidseffect van lichaamsbeweging is onmiskenbaar aangetoond. Mensen die fysiek actief zijn worden gemiddeld ouder. Dit geldt zowel voor mensen die al actief zijn als voor mensen die van een inactieve levensstijl actiever worden. Daarnaast vermindert het de kans op hart- en vaatziekten, een beroerte, type 2 diabetes en enkele vormen van kanker (darm- en borstkanker). Beweging vermindert de bloeddruk, verbetert de insuline gevoeligheid en speelt een grote rol in het managen van een gezond gewicht. Een gezond gewicht en lichaamscompositie zorgen weer voor een vermindering in gezondheidsklachten.